Barnas interesse for mekaniske ting som styres av de voksne er uendelig, og ingen maskiner er så velkalibrerte, så sikkerhetsfokuserte og så stort stykke ingeniørkunst som flyene. Det er lett å ta det som en selvfølge i dag – de fleste av oss har et titalls flyreiser bak oss før vi fyller tjuefem – men at vi bryter tyngdekraften med tonnevis av maskineri og beveger oss i nesten 100 mil per time over skyene er intet mindre enn et ingeniørmessig mesterverk. La barna ta del i den fascinasjonen ved å vise dem både hvordan dagens fly fungerer, og se på historikken som har beveget oss skritt for skritt dit vi er i dag.
Legendariske flymodeller gjennom historien
På godt og vondt er det liten tvil om at perioder med krig kan presse frem store sprang i utvikling av teknologi, og flybransjen er en av bransjene som har sett rivende utvikling som et resultat av at nasjoner legger tid og ressurser på å overgå hverandre. Første verdenskrig var den første hvor det ble tatt i bruk flymaskiner, først i form av ballonger og luftskip, og mot slutten av krigen kom de tovingede kampflyene som tegnet opp et tydelig bilde av hvordan fly ville endre krigsindustrien. Da andre verdenskrig kom ble det utviklet og tatt i bruk legendariske flymodeller som Spitfire, Hawker Hurricane, Noorduyn Norseman og Harvard AT 6 – historiske springbrett til moderne flyvemaskiner. Alle modellene blir utstilt på et Mini-flyshow på Kjeller 4. september og er et perfekt sted for å gi den nysgjerrige poden en introduksjon til flykunst, Showet er gratis for alle.
Pilotene var helter
Pilotyrket er fortsatt et yrke med status, men i forrige århundre hadde pilotene rockestjernestatus både i krigs- og fredsperioder. De ble dyrket frem som nasjonale helter og flere er ikoner den dag i dag. Manfred von Richthofen, bedre kjent som Den Røde Baron, ble en legende og et viktig propagandasymbol i Nazi-Tyskland. Utforskeren Amelia Earhart, den første kvinnelige piloten som krysset Atlanterhavet for senere å forsvinne uten et spor, er fortsatt en heltinne og et mysterium. Selv i moteverdenen har piloter vært med på å forme trender. Du trenger ikke se lenger enn Ray-bans udødelige og legendariske pilotbriller, Hugo Boss sine dresser inspirert av uniformene og pilothansker i skinn som bæres av moteelskeere verden over, ofte uvitende om hvordan moten oppsto. Skal dere på flyshowet sammen med barna, hvorfor ikke gjøre en heldag ut av det og finne fram eller kjøpe noen nye barneklær? Kle dere opp i pilotinspirerte antrekk og ta del i stemningen allerede før showet har begynt!