Ta vare på kroppen på lange flyreiser

Ettersom flyreiser har blitt billigere har vi begynt å reise mer og lengre, men flyreisene er fortsatt lange og for mange er flyreiser på mangfoldige timer en stor påkjenning på kroppen. Vi sitter stille i samme trange sete i mange timer og dette gjør ting med kroppen i tillegg påvirker flyets støy og kabintrykk oss.

Hold deg aktiv for å unngå muskelplager og blodpropp

Dersom din familie har en historie med blodpropp og du er over 40 i tillegg til å ha andre risikoøkende faktorer som overvekt eller røyking bør du være ekstra oppmerksom på dette om du skal på en lang flyreise. Når man sitter stille i mange timer samler blodet seg i bena og kan derfor danne blodpropp. For de som er bekymret for dette kan man benytte seg av kompresjonssokker, de legger press på leggene og forhindrer derfor at blodet samler seg opp her. I tillegg bør du prøve å få inn litt aktivitet i løpet av flyturen. Når du sitter på plassen din kan du med jevne mellomrom strekke ut bena og stramme leggmusklene. Ved ekstra lange flyturer bør du reise deg å gå et par runder i midtgangen hver eneste time. Lett aktivitet i form av gåing og muskelstrekking vil også hjelpe deg med å unngå rygg, hofte og skulderplager som følge av å være stillesittende i så mange timer.

Husk å drikke vann!

Luften i et passasjerfly kommer fra utsiden og behandles i flyets klimaanlegg. Denne luften inneholder veldig lite fuktighet og oppleves derfor som tørr og det er faktisk en risiko for å kunne bli dehydrert om man ikke passer på å drikke nok. Selv om noen flyselskaper tilbyr både alkohol og andre typer drikke er det vann som er viktigst å få i seg. Dersom man blir dehydrert på et fly vil man føle seg enda mer sliten og utmattet etter en lang flytur. Det beste er å drikke rikelig med vann før man går ombord i flyet og deretter ha med seg en liten vannflaske slik at man slipper å kjøpe dette ombord. Husk likevel på at dersom man drikker mye vann blir man også nødt til å gå på toalettet og dersom man er så uheldig at man sitter inneklemt mellom to andre passasjerer må man passe på å få gått på toalettet. Det er nemlig slik at dersom man prøver å holde igjen kan man i ytterste konsekvens utvikle Urinveisinfeksjon eller andre helseplager.

Unngå jetlag

Jetlag får man når døgnrytmen blir forstyrret som følge av en lang flytur på tvers av tidssoner. For å unngå jetlag bør man se på tidsforskjellen og deretter vurdere om man kan sove eller ikke på flyet. Hvis man tar et fly fra Norge til USA midt på dagen og man velger å sove vil man våkne uthvilt i USA midt tidlig på kvelden og det kan derfor være vanskelig å sove igjen når natten kommer.

azalea